Visites al cinema, al teatre, tallers d’arts escèniques i xerrades de conscienciació han estat alguns dels actes que Acostem la Cultura ha organitzat durant les darreres setmanes a Campclar (Tarragona) per a les dones participants al programa
Imatge: Taller d'arts escèniques al Teatre El Magatzem de Tarragona
Una vintena de dones en risc d’exclusió social participen activament al programa Acostem la Cultura que desenvolupa VINCLE al barri de Campclar de Tarragona. L’objectiu d’aquest programa és fomentar la seva integració i empoderament mitjançant l’assistència a actes i espectacles culturals que, per a moltes d’elles, suposen la seva primera experiència.
Una de les activitats que es va organitzar va tenir lloc el passat 30 d’octubre al Teatre Bartrina de Reus. Cinc de les dones participants hi van presenciar l’obra Classe. Cal dir que l’obra era en català, el que va suposar un esforç d’adaptació per la desconeixença de l’idioma d’algunes d’elles. Malgrat això, van poder gaudir de l’obra i seguir amb l’espectacle amb normalitat.
El cinema també va tenir un espai en la programació. El dia 9 de desembre el grup es va traslladar a les sales del Centre Comercial de Les Gavarres per veure la pel·lícula de dibuixos animats Encanto. En aquesta ocasió, algunes de les filles de les participants també hi van assistir, atès el caràcter infantil de la cinta.
El dia 15 de desembre el Teatre El Magatzem de Tarragona ens va cedir gratuïtament les seves instal·lacions per a fer-hi un taller d’arts escèniques, amb la supervisió d’en Toni, un tallerista resident que ens havia preparat una activitat especial. Pujar a l’escenari i sentir-se les protagonistes d’una representació teatral va ser molt motivador i engrescador per a les participants.
El mateix dia també vam tenir temps per coordinar amb les participants d’Acostem la Cultura i de Donactiva’t (l’altre programa d’empoderament femení de VINCLE a Campclar) una trobada amb la Marta, una dona del barri que ha patit situacions de vulnerabilitat i que ha endegat un projecte a les xarxes socials anomenat “Ponent Lovers”, una iniciativa adreçada a la integració i la cohesió dels col·lectius del barri.
Així doncs, unes setmanes amb una agenda plena d’activitats, que han treballat la immersió lingüística, l’expressió artística i interpersonal, la participació familiar i la coneixença de les arts escèniques, tot amb el teló de fons d’empoderar totes aquestes dones per tal de millorar les seves oportunitats d’inclusió social i les de les seves famílies.
Comments