top of page

Aportar coneixement des de la proximitat de l'atenció social



El context polític i de govern a Catalunya, segueix amb incerteses que no ajuden a fer forta i adequada l'atenció social al nostre país. Ara pendents de l'aprovació de pressupostos que, en cas de prorrogar-se, es perdria una injecció econòmica considerable per a l'atenció de les necessitats socials de persones i famílies que ho estan passant malament.


Des de VINCLE, volem una major participació de la nostra entitat en el Tercer Sector i una major implicació en la tasca de la incidència en les polítiques socials. Tot i que ara estem centrats a enfortir el nostre equip de treball, en ordenar els recursos dels quals disposem, en nodrir les àrees de governança, i en projectar les accions de l'entitat a un termini de cinc anys, ben aviat haurem de participar mes activament en les agrupacions d'entitats en les que ja estem inscrits, si volem col·laborar en la resolució d'arrel dels mals endèmics que pateixen tantes persones i famílies a les que atenem i acompanyem en el dia a dia de VINCLE.


Cal tenir la convicció de què el treball d'atenció directa que realitzem des dels nostres programes i serveis té, de forma inherent, la capacitat d'aportar un coneixement des de la proximitat que permet donar base als plantejaments teòrics i de polítiques socials. Des de la realitat que palpem, sabem què cal millorar per assolir un tracte equitatiu i d'igualtat d'oportunitats per a tothom. Aquest coneixement també l'hem de voler transmetre i hem de definir bé els canals i maneres de fer-ho.


En aquest mateix butlletí podreu llegir sobre el treball en xarxa, amb la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya que a la vegada participa d'una iniciativa estatal amb l'EAPN (Xarxa europea de lluita contra la pobresa i l'exclusió social) per un treball de diagnosi en l'afectació de la pobresa energètica en llars vulnerables. Junt amb les dades que transmetem, cal raonar la interpretació d'aquestes si volem traslladar la realitat de forma completa.


Podreu saber, també, en el contingut d'aquest número, sobre la Guia informativa per a la rehabilitació d'habitatges i edificis, vinculada a les subvencions vigents dels fons europeus "Next Generation" a Catalunya.


Aquests fons europeus suposen, circumstancialment, possibilitats econòmiques extres per a programes socials. És cert que sovint, la necessitat d'adjudicar aquests fons atrapen de forma imprevista els òrgans gestors dels mateixos i que per això s'aboquen amb insuficient previsió a despeses i iniciatives improvisades. Però cal aprofitar les oportunitats d'aquest finançament extra, pensant en escenaris futurs i propers de majors dificultats per pressupostos socials restrictius.


L'Alfabetització de Joves a Manlleu i el recent programa de Mediació a Montornès del Vallès, al que ens referim en articles d'aquest butlletí, són mostres al què entenem que cal implicar-nos per l'acció social pròpia de VINCLE.


Finalment, les entrevistes a persones que formen part de l'equip de VINCLE, es permet posar cara i perfil a les professionals que fan possible la continuïtat del treball de la nostra entitat, amb l'enfocament i valors de sempre i amb renovat coneixement i metodologia de treball. L'entrevista a la Julie n'és bon exemple.


-

Francesc X. Rodríguez Burch

President de VINCLE

Comments


Ancla 1
bottom of page