top of page

"Cal innovar constantment per afrontar les necessitats i reptes socials que sorgeixen"


La nostra companya Mireia Rovira és la protagonista de l’entrevista de Factor Humà d’aquest mes de novembre. Infermera i educadora social de professió, ha desenvolupat la seva trajectòria laboral entre els àmbits de la salut comunitària, el civisme i la dinamització social.


Actualment, la Mireia és la Directora d’Innovació Social i Recerca a VINCLE, on lidera projectes que integren noves metodologies i models per abordar els reptes socials des d’una perspectiva creativa i transformadora.


L’entrevistem per entendre millor el seu enfocament professional i com aplica la seva experiència al món de la innovació social.

 

 

Hola, Mireia. Explica'ns quins estudis has realitzat i quines especialitzacions tens en el teu àmbit professional?


Des de petita volia dedicar-me a una professió que estigués al costat de les persones. Per això, en acabar el batxillerat vaig decidir estudiar la carrera d’Infermeria al Campus de l’Hospital Sant Joan de Déu. Un cop acabada la carrera, i en el dia a dia laboral al centre d’atenció primària on treballava com a infermera de pediatria, vaig estar en contacte amb l’equip social del centre.


Va ser aleshores quan vaig descobrir el camp social i unes disciplines que m’interessaven i que veia que realment era a allò que em volia dedicar: acompanyar les persones a través de l’empoderament, l’educació i la mediació d’aquelles en situació de vulnerabilitat o exclusió social. Per aquest motiu, uns anys més tard vaig decidir anar a la Universitat de Girona per estudiar, en el seu moment, la Diplomatura d’Educació Social.


Abans de començar a treballar a VINCLE, quina va ser la teva experiència laboral i com et va preparar per a la teva actual posició?


La meva experiència laboral va començar en el sector de la sanitat, concretament en salut comunitària, fent d’infermera de pediatria en un centre d’atenció primària. Aquest àmbit de la sanitat m’agradava molt perquè em permetia innovar i pensar en noves metodologies i serveis per a la promoció de la salut i la prevenció de malalties a nivell comunitari, no tant a nivell individual. Sense estudis específics en innovació, la meva proactivitat i el meu instint per acompanyar les persones em van portar a desenvolupar noves tècniques d’intervenció.


Un exemple que recordo especialment va ser quan vaig replantejar el protocol del centre. No entenia per què no es contemplava la diversitat de les persones que ateníem. Per exemple, en l’alimentació infantil només es donava un document genèric per mesos, sense tenir en compte les dietes d’altres països d’on provenien algunes famílies. Això portava a malentesos i desconeixença. Per aquest motiu vam organitzar sessions sobre alimentació infantil en la diversitat, plantejant aliments d’altres cultures que també podien ser rics en propietats per als infants.


Després d’aquesta etapa, vaig començar a treballar en el servei de civisme, liderant equips d’agents cívics als ajuntaments de Manlleu i Torelló. Aleshores, la ciutadania tenia una visió autoritària d’aquests agents. La meva feina va ser canviar aquesta percepció i transformar-los en agents de convivència, figures de suport i ajuda que promoguessin la confiança ciutadana i la prevenció, més enllà de l’aplicació de normes.



"La creativitat i la capacitat de generar aliances són imprescindibles per trobar solucions innovadores als problemes socials"


També vaig treballar com a dinamitzadora d’entitats al barri de l’Erm de Manlleu, un barri d’alta complexitat social, i com a formadora en cursos dirigits a joves que no volien continuar estudiant o persones en atur de llarga durada. Aquesta última experiència em va fer descobrir altres vessants de l’atenció social i la importància d’intervenir de manera diferent per empoderar les persones.


Aquest conjunt d’experiències em va preparar per entendre el treball comunitari com una manera de pensar noves metodologies que responguessin a les necessitats socials i fomentessin l’empoderament ciutadà.


Com va ser la teva incorporació a VINCLE? Què et va motivar a unir-te a l’equip i com vas viure el procés d’adaptació a l’entitat en els teus primers mesos?


Em vaig incorporar a VINCLE l’any 2013 gràcies a una antiga treballadora, Maira Costa, amb qui col·laborava des del servei de civisme. Ella va recomanar-me a VINCLE per a una oferta de feina. Vaig anar a l’entrevista sense gaires expectatives, pensant que hi hauria persones amb més formació o experiència que jo. Per sorpresa, vaig sortir de l’entrevista amb una oferta de feina i no vaig dubtar ni un moment a acceptar-la.


El meu primer projecte va ser al barri de l’Erm, a Manlleu, com a tècnica del Pla de Desenvolupament Comunitari. Encara que el meu dia a dia el passava al territori, les reunions mensuals i les avaluacions trimestrals amb la Francina Planas i la Judith Cobacho em van fer sentir molt acompanyada.


Durant els primers mesos, una trobada d’entitat em va ajudar molt a integrar-me. Tot i no conèixer ningú, em vaig sentir benvinguda, i a poc a poc vaig començar a formar part de l’equip.

 

Has estat molts anys vinculada a l'àrea de comunitats veïnals de VINCLE. Quins van ser els reptes més grans que vas afrontar en aquest àmbit?


Vaig treballar com a tècnica fins al 2017, quan es va acabar el contracte que teníem amb l’Ajuntament de Manlleu. Tot i que em sabia molt greu deixar l’entitat, no hi havia cap altre projecte a la zona d’Osona, i em resultava inviable traslladar-me cada dia a Barcelona, ja que estava embarassada del meu segon fill i tenia una nena de 4 anys.

 

Un any després, el 2018, vaig rebre una trucada del president de l’entitat, en Francesc X. Rodríguez, que em va proposar coordinar, inicialment, un o dos equips de VINCLE. Actualment, continuo com a responsable d’àmbit de comunitats veïnals, però a mitja jornada, amb coordinadors de projecte que gestionen el dia a dia dels equips.

 

Per mi, un dels grans reptes ha estat el creixement exponencial de l’entitat. En pocs anys, hem passat d’un o dos equips amb quatre persones a coordinar una àrea amb 35 llocs de treball. Gestionar aquest creixement ha estat un gran repte.

 

Un altre repte destacable va ser continuar oferint serveis durant la pandèmia de la COVID-19. La situació ens va obligar a ser creatius i innovadors, adaptant-nos a treballar a distància. Tot i les dificultats, vam aconseguir resultats molt bons.

 

Fa uns mesos vas assumir la Direcció d’Innovació Social i Recerca a VINCLE. Quina va ser la teva motivació per liderar aquesta àrea de treball dins l'entitat?


Durant la carrera d’Educació Social vaig descobrir l'Eduardo Galeano, escriptor i periodista uruguaià implicat en la transformació social. Una de les seves frases que més m’ha marcat diu: “La educación no cambia al mundo, cambia a las personas que van a cambiar al mundo”. Aquesta idea em va inspirar quan va sorgir l’oportunitat de liderar la direcció d’innovació social a VINCLE.

 


"Actualment estem en una societat de canvis socials constants, i les entitats que sàpiguen adaptar-se seran les que sobreviuran"


Sempre he buscat millorar allò que faig, anar més enllà de la cobertura bàsica i centrar-me en la prevenció i empoderament de les persones. Aquest enfocament, basat en la participació activa i la capacitat de transformar-se, ha guiat la meva trajectòria i és la base de la meva motivació.

 

Quines habilitats consideres que són essencials per a la feina que fas actualment?


La innovació social és fonamental. Cal innovar constantment per afrontar les noves necessitats i reptes socials que sorgeixen. Quan parlem d’aquesta innovació, ens referim a generar noves estratègies i processos per afrontar aquests reptes socials. Això implica diverses habilitats:

 

Investigació i recerca, per identificar necessitats emergents mitjançant l’anàlisi d’avaluacions de servei i impacte, creativitat i pensament crític, per implementar idees i solucions fora del marc tradicional i visió sistèmica i capacitat de generar aliances estratègiques, per establir col·laboracions amb altres institucions i entitats.


Totes aquestes habilitats, com la creativitat i la capacitat de generar aliances, són imprescindibles per trobar solucions innovadores als problemes socials. A més, com que la innovació és transversal a l’entitat, és essencial treballar en equip, escoltar activament, tenir empatia i adaptar-se a situacions canviants amb resolució i eficàcia.

 

Com ha influït la teva experiència en projectes comunitaris en el teu enfocament de la innovació social?


La meva experiència en projectes comunitaris ha influït moltíssim. Sempre he buscat innovar per millorar els serveis i la qualitat de vida de les persones que atenia. Aquesta actitud, encara que inconscient al principi, ha estat una constant en la meva trajectòria.


Aquest enfocament proactiu s’ha traslladat al meu rol actual, on continuo plantejant-me nous reptes i buscant solucions creatives que tinguin un impacte positiu en la societat.


Quins creus que són els reptes més importants per a VINCLE i pel conjunt del Tercer Sector en l’àmbit de la innovació social?


Els reptes són nombrosos i complexos: Per una banda, la necessitat d'adaptació a canvis socials constants. Les necessitats emergents requereixen respostes ràpides, flexibles i eficaces. En segon lloc, la competitivitat dins del Tercer Sector. Estem en una societat de canvis socials constant, i les entitats que sàpiguen innovar i adaptar-se seran les que sobreviuran.


També cal tenir en compte la introducció de noves tecnologies, ja que és fonamental modernitzar processos per optimitzar recursos. I, per últim, la creació d’aliances estratègiques. Col·laborar amb altres actors és essencial per generar impacte i desenvolupar models de treball més efectius.

 

Quins projectes, dins la Innovació Social i la Recerca, t’agradaria implementar a l’entitat?


El Pla d’Innovació de VINCLE estableix cinc línies d’actuació principals:


  1. Formació: Capacitar els equips de treball amb les competències necessàries per als seus llocs.

  2. Aliances estratègiques: Crear espais de co-creació amb altres entitats i institucions d’interès per al desenvolupament de VINCLE.

  3. Consultoria i assessoria: Acompanyar i participar com a experts en diferents àmbits i amb altres organitzacions.

  4. Recerca i investigació social: Identificar necessitats socials emergents a partir de l’anàlisi de les avaluacions dels serveis.

  5. Innolab: Desenvolupar noves metodologies per abordar les necessitats detectades de manera innovadora i sostenible.


Tot i que hem treballat parcialment en cadascuna d’aquestes línies, aquest any hem centrat els esforços en la formació. Les línies que més m’atrauen són les de recerca i Innolab, ja que em permeten detectar necessitats emergents i trobar-hi solucions creatives i sostenibles en el temps per revertir-les.


De quina manera et descriuries a tu mateixa com a professional i com a persona? Quines qualitats consideres que et defineixen més?


La meva vocació sempre ha estat acompanyar i empoderar les persones per millorar la seva qualitat de vida. Això s’aplica tant a les persones que participen en els nostres serveis com als membres dels meus equips de treball.



"La meva vocació sempre ha estat acompanyar les persones en el seu desenvolupament i empoderament per millorar la seva qualitat de vida"


Com a persona, em defineixen qualitats com l’empatia, l’escolta activa, la humilitat, la responsabilitat social i la honestedat.A nivell professional, he desenvolupat habilitats com el treball en equip, la visió estratègica, la creativitat, i la capacitat d’adaptabilitat i flexibilitat davant de situacions canviants.


Què t'apassiona més del teu treball i què et motiva a seguir dedicant-te al sector social?


El que més m’apassiona és acompanyar les persones en el seu procés d’empoderament. Crec fermament que aquesta és l’eina més poderosa per transformar el món i la societat en la qual vivim.


Aquesta vocació és el que em motiva a seguir dedicant-me al sector social. Veure com les persones prenen les regnes de les seves vides i milloren la seva qualitat de vida és el motor que m’empeny a continuar treballant per una transformació social.


Quins són els teus objectius o aspiracions professionals per al futur, tant a VINCLE com a nivell personal?


A curt termini, vull formar-me més en innovació social, per la qual cosa he decidit començar un curs d’especialització en aquest àmbit. A llarg termini, vull seguir treballant per aconseguir una societat més igualitària i empoderada, lluitant contra l’exclusió social i promovent millores en les condicions de vida de les persones.

Comments


Ancla 1
bottom of page