Judith Cobacho i Francesc X. Rodríguez de VINCLE a la IV Jornada d'Acció Social d'ECAS
Publicat el 07-06-2021
Amb aquestes paraules s’expressava Judith Cobacho, coordinadora tècnica de VINCLE, a la IV Jornada d’Acció Social organitzada per ECAS, sota el títol “El dret a l’habitatge: polítiques públiques i experiències per fer-lo possible” que es va celebrar el passat divendres 4 de juny. La Judith va participar en la jornada per explicar la seva experiència amb el programa SIPHO (Servei d’intervenció i mediació davant situacions de pèrdua d’habitatge i/o ocupacions), que l’Associació ha estat desenvolupant des de l’any 2016 en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.
Actualment aquest programa està format per 16 treballadores que actuen a peu de carrer en processos de risc de pèrdua d’habitatge i en els llançaments que es produeixen a partir d’ordres judicials de desnonaments a la ciutat de Barcelona. Tal com va explicar Judith Cobacho, l’objectiu del programa és “intentar impedir la pèrdua de l’habitatge i, si no és possible, mitigar-ne els efectes”.
A Barcelona ciutat, el 45% d’aquests desnonaments es produeix per impagament de la quota de lloguer. Aquest fet explica en bona part la situació de vulnerabilitat de les persones que s’enfronten a aquests processos, que sovint es troben incapaces de pagar l’arrendament perquè, segons Judith Cobacho “abans de perdre l’habitatge, moltes d’aquestes persones ja han patit altres pèrdues, com la feina, la parella o la salut”.
Quan es produeix un llançament, procés en el qual la comitiva judicial es presenta al domicili de les afectades per fer efectiu el desnonament, les tècniques de SIPHO treballen sobre el terreny per oferir suport als inquilins, explicar la situació familiar a la comitiva i negociar amb una propietat que “la majoria de vegades està molt ben representada, mentre que les persones desnonades es troben soles”. En el cas que s’executi el llançament, les tècniques activen tots els recursos disponibles perquè les persones afectades siguin correctament ateses.
El programa SIPHO de VINCLE s’emmarca dins l’àrea d’habitatge de l’entitat, que durant l’any 2020 va desenvolupar 9 programes en diferents punts del territori català, destinats a oferir assistència, intervenció, suport tècnic i mediació en processos de risc de pèrdua d’habitatge i exclusió social.
Pel que fa al fenomen dels desnonaments, des de l’any 2014, VINCLE ha estat present en més de 15000 llançaments a tot el territori català. Tal com explicava Judith Cobacho a la seva intervenció, “VINCLE ha estat sempre en primera línia, impulsant canvis en la manera d’entendre l’atenció a les persones en l’àmbit de l’habitatge“.
D’altra banda, l’entitat també va estar representada per Francesc X. Rodríguez, director general de VINCLE i coordinador de la Comissió Territorial ECAS Girona, que va ser un dels encarregats de la cloenda de l’acte. En Francesc va posar de manifest les dificultats que es troben les entitats que treballen a l’àmbit de l’habitatge perquè “tot i que és un dret reconegut, existeixen moltes dificultats estructurals que no el fan possible”.
També va voler destacar la feina d’ECAS, que “a més de realitzar programes, incideix en les polítiques públiques per aconseguir una societat més justa”. En Francesc X. Rodríguez va tancar la seva intervenció reclamant que “moviments socials i entitats treballin junts per canviar la situació actual”.
La IV Jornada d’Acció Social organitzada per ECAS en col·laboració amb la Universitat de Girona va reunir més de 100 assistents en format telemàtic, entre elles moltes professionals de VINCLE. A la jornada van poder escoltar diferents testimonis que van tractar l’accés a l’habitatge des de diferents punts de vista: Des dels models diferenciats de polítiques públiques que presenten la ciutat de Barcelona i un exemple de referència com Viena, fins a les experiències de les entitats del Tercer Sector amb els seus programes i serveis i el seu treball directe amb les persones. Va ser un exercici per posar en comú els reptes que se’ns presenten com a societat i les diferents estratègies per a superar-los.
Comentarios