top of page

“El nostre servei està pensat per escoltar i acompanyar la queixa veïnal”



En Xavi Fita és el protagonista de l'entrevista de Factor Humà d'aquest juliol. Psicòleg de formació, ha estat bona part de la seva trajectòria professional vinculat a l'àmbit comunitari des de diversos projectes i serveis.


Actualment, en Xavi treballa a VINCLE com a coordinador del Servei de Convivència i Prevenció a l’Espai Públic del districte Sants-Montjuïc.


Ens trobem amb ell per conèixer una mica millor les seves funcions i perquè ens expliqui en què consisteix el treball social i comunitari que ell i el seu equip desenvolupen.


Hola, Xavi. Explica'ns una mica com va ser la teva trajectòria acadèmica.

Bé, ja fa molts anys d’això. Recordo que dubtava entre psicologia i filosofia. Eren les dues opcions que m’interessaven més des del punt de vista vocacional. Un dia vaig parlar amb el professor de filosofia que tenia a l’institut i em va aconsellar cursar psicologia. Li vaig fer cas i vaig acabar fent aquests estudis.

 

Posteriorment, vas continuar formant-te, cursant un Postgrau en Agent de Desenvolupament Internacional i un Màster en Project Management. Què creus que et van aportar aquestes especialitzacions?

Aquestes especialitzacions han estat fonamentals per complementar la meva formació pràctica amb un coneixement tècnic i estructurat, essencial per la gestió i execució de projectes en el camp de la prevenció i la convivència.


El Postgrau en Agent de Desenvolupament Internacional em va proporcionar eines clau per a la formulació de projectes, identificació i cerca d’indicadors de seguiment i avaluació, així com estratègies de cooperació internacional. Aquest coneixement tècnic és indispensable per garantir que els projectes no només siguin efectius, sinó també sostenibles.


D'altra banda, el Màster en Project Management ha estat crucial per aprofundir en la gestió de projectes i equips. Vaig adquirir habilitats en la direcció estratègica, gestió de recursos, i aplicació de metodologies com el "tailoring", que consisteix a adaptar els processos de gestió a les característiques específiques de cada projecte. Aquesta formació m’ha permès desenvolupar una visió més holística i tècnica de la gestió de projectes, assegurant una coordinació eficaç dels equips de treball i la implementació del Servei.


Aquests coneixements tècnics són necessaris perquè, si bé la part pràctica de la intervenció directa és fonamental i s'adquireix amb l'experiència diària, la capacitat de planificar, dirigir i avaluar projectes de manera rigorosa és el que garanteix la qualitat i l'impacte positiu de les nostres accions en la comunitat.

 

També has assistit a diversos cursos formatius i m'ha cridat l'atenció el nom d'un d'ells: "Salut mental en situacions de violència política i catàstrofe”, que vas fer a través de la Universitat Complutense de Madrid. De què tractava exactament?

El principal objectiu del curs era capacitar-nos per intervenir en contextos de violència política i catàstrofes, on la salut mental de les persones i comunitats es veu greument afectada. Es van abordar temàtiques com les intervencions comunitàries en situacions de conflicte, el suport psicològic a víctimes i la reconstrucció del teixit social després de traumes col·lectius.


Per exemple, a Bilbao vam conèixer diverses iniciatives d'acostament entre víctimes dels dos bàndols en el conflicte basc. Aquestes iniciatives són fonamentals per promoure la reconciliació i la pau, i es basen en el diàleg i la comprensió mútua. És inspirador veure com, malgrat les ferides profundes, es poden construir ponts de convivència i esperança. A Barcelona, una de les sessions més impactants va ser amb l’Associació Exil, que treballa amb persones víctimes de tortura.


Aquest curs em va proporcionar coneixements pràctics sobre com abordar situacions extremadament complexes des d'una perspectiva comunitària i interdisciplinària. També va reforçar la importància de la salut mental en contextos de violència i catàstrofes, i com el suport adequat pot marcar una diferència significativa en la recuperació i el benestar de les persones afectades.

 

Professionalment, has estat molt vinculat al treball comunitari, primer com a tècnic i després com a coordinador. Quines experiències laborals destaques en aquests àmbits i com s’han desenvolupat?

L’experiència laboral que sempre destaco més és quan, treballant com a educador en reducció de danys, la meva companya i jo vam ajudar una persona a remuntar una situació de sobredosi.

 

Va ser al barri de la Trinitat, en unes barraques ocupades dins l’antiga presó de joves. Quan vam entrar dins les barraques hi havia una persona gairebé morta per una sobredosi. Tornar-li, en certa manera, la vida, ha estat l’experiència més intensa que he viscut professionalment.

 

Al barri de Sants, les experiències laborals que recordo amb més satisfacció han estat aquelles en les quals hem construït, entre totes les professionals del servei i amb altres equips, petites intervencions o projectes comunitaris (per exemple les nits joves del barri de La Marina o els primers jocs de taula a la plaça de Santa Madrona).

 

Ara ens parlaves del Servei de Convivència i Prevenció a l’Espai Públic del districte Sants-Montjuïc. El maig de 2023 vas incorporar-te a VINCLE en el marc d’aquest projecte. Ara bé, tu ja feia temps que hi treballaves. Ens pots explicar com vas viure aquest canvi?

La meva incorporació no va ser senzilla. A més del canvi d’empresa, que va comportar perdre el correu electrònic, l’eina amb la qual recollíem i gestionàvem les dades, així com incorporar una nova forma de funcionament, també va haver-hi una ampliació del servei que va passar de quatre a set persones. Per tant, va ser un procés difícil pel servei, en el qual les persones que hi dúiem més temps vam haver de fer un esforç extra.

 

Com és l’equip que forma part d’aquest servei, quins professionals l’integren i en què consisteixen les teves funcions?

L’equip que forma part del servei és excepcional. No puc dir altra cosa. Som un grup molt cohesionat. L’equip està integrat per psicòlegs, antropòlegs, educadors i treballadors socials i altres professionals de l'àmbit social. Cadascun d’ells aporta una perspectiva única i essencial per abordar les diverses línies amb les quals treballem.


Pel que fa a les meves funcions com a coordinador de l'equip, una de les meves responsabilitats principals és alinear les demandes que sorgeixen, tant en l'àmbit de districte com de servei, amb les necessitats i capacitats del nostre equip. Això implica una planificació acurada i la distribució de tasques segons les fortaleses i especialitzacions de cada membre de l'equip, assegurant que totes les intervencions siguin coherents amb els nostres objectius i estàndards de qualitat.

 

Pel que fa a la gestió comunitària del servei, quines són les principals dificultats o problemàtiques que us trobeu?

El concepte comunitari, des de la meva percepció, és un calaix de sastre on tot cap. Nosaltres no som un equip creat per a fer intervenció comunitària.

 

El nostre servei està pensat per escoltar i acompanyar la queixa veïnal i en aquest procés treballem conjuntament amb diferents tècniques i professionals d’altres programes o recursos, tant per minimitzar la queixa o l’impacte de qui la genera com per generar processos de canvi en l’espai on es produeix.

 

Et defineixes com una persona flexible, creativa, acostumat al treball en xarxa i a la gestió d’equips i projectes. Creus que aquestes són les qualitats que ha de tenir un bon coordinador?

Bé, en part. També penso que les característiques d’un bon coordinador han de ser la humiltat, la capacitat d’entomar i gestionar les crítiques, la cura de l’equip de treball i l’adaptabilitat.

 

Un cop fora de la feina, quines són les teves aficions? Participes en algun projecte o causa social o comunitària?

La meva afició principal són la meva filla i el meu fill. En el poble on visc participo de diferents associacions i d’una cooperativa de consum. També m’agraden molt els esports de contacte.

 

Finalment, com ha estat la teva experiència fins ara treballant a VINCLE? Com definiries la feina que desenvolupa la nostra entitat des de l’àmbit social i comunitari?

La meva responsable d’àrea, l’Eva Tarrés, està intentant crear un espai perquè diferents professionals que treballem en l’àmbit comunitari ens coneguem i compartim experiències, per a poder donar resposta entre altres coses a aquesta pregunta que em fas.

 

Sé que VINCLE té projectes molt interessants, com ara la tasca que desenvolupa amb famílies d’ètnia gitana a Figueres o la gestió en l’àmbit del risc de pèrdua d’habitatge a través del servei SIPHO a Barcelona. Encara em queden moltes coses per aprendre sobre la forma de treballar de l’entitat i espero poder-les anar coneixent progressivament, amb més profunditat.

Comments


Ancla 1
bottom of page