top of page

“El risc químic a Tarragona”, coordinació i comunicació en situacions d’emergència

VINCLE va participar en la jornada de diàleg “El risc químic a Tarragona”, organitzada pel grup de recerca CareNet de la UOC el passat 6 de novembre, com a entitat coneixedora de l’entramat veïnal del barri de Campclar de Tarragona i com a associació especialitzada en la intervenció social i comunitària a la ciutat


La nostra entitat va ser convocada a l’acte a proposta de les pròpies associacions del barri, per tal d’aportar noves accions de millora en la coordinació i la difusió d’informació entre la població, fruit del nostre treball diari amb els veïns i veïnes de les zones afectades per l’explosió de la petroquímica IQOXE el 14 de gener del 2020


Imatge: Jornada de diàleg sobre el risc químic a Tarragona amb representants de les entitats socials dels barris de Ponent, investigadors de CareNet de la UOC, responsables de Protecció Civil i membres dels cossos de seguretat a la ciutat


El grup de recerca CareNet de la Universitat Oberta de Catalunya es va posar en contacte amb la tècnica de VINCLE al barri de Campclar de Tarragona, Laura Balcells, per comptar amb la seva participació a la jornada de diàleg “El risc químic a Tarragona”, emmarcada dins l’estudi “Diàlegs sobre la gestió i la comunicació del risc químic a Tarragona”. Aquest treball de diagnosi i conscienciació ha estat encarregat per Protecció Civil per tal d’avaluar les opinions de les entitats que treballen amb la població dels Barris de Ponent en referència a l’accident de la petroquímica IQOXE del gener del 2020, que malauradament es va cobrar de tres persones i va causar un gran trasbals i neguit a la població resident.


La jornada de diàleg “El risc químic a Tarragona”, organitzada el passat 6 de novembre, va servir per posar en comú amb tots aquests agents socials la tasca duta a terme pel grup de recerca CareNet durant els darrers mesos i per recollir les propostes de millora de les entitats del barri per a futures situacions d’emergència derivades de l’activitat industrial de la zona.


Pel que fa a l’àmbit de la intervenció social i comunitària, les associacions i entitats del barri, que havien proposat a VINCLE com a un dels interlocutors, van prendre el torn de paraula. Durant la seva participació a la jornada, la nostra companya Laura Balcells va recomanar actuacions als àmbits de l’habitatge, la transferència d’informació, les característiques del teixit ciutadà i les dificultats que representa la bretxa digital.


En matèria d’habitatge va suggerir un major treball col·laboratiu de les administracions locals i va fer evidents les dificultats del confinament domiciliari de la població davant el risc químic, quan la majoria d’habitatges no disposen de tancaments i aïllaments correctes.


Respecte a la difusió de la informació a les comunitats veïnals, la Laura va esmentar la possibilitat d’ampliar les accions de sensibilització i prevenció mitjançant el treball conjunt amb les entitats i associacions dels barris, fet que considera que no s’ha desenvolupat prou durant els darrers anys.


La tècnica de VINCLE va demanar també tenir en compte les característiques del teixit ciutadà dels barris de Ponent, com ara el nivell d’analfabetisme, d’exclusió econòmica, social i residencial que viuen moltes famílies, per tal d’adaptar la comunicació amb aquestes persones segons les seves necessitats.


Per últim, la nostra companya va esmentar la bretxa digital com a impediment per fer una difusió en format digital i en temps real de possibles informacions d’interès relatives al risc químic a Tarragona. Segons la tècnica de VINCLE, moltes persones residents no fan ús d’aquest tipus de recursos i s’ha de cercar una alternativa que arribi de manera més global a la població.


Amb la participació en la jornada de diàleg “El risc químic a Tarragona” la nostra entitat referma el seu compromís amb la població dels barris de Ponent de Tarragona i la seva voluntat de treball col·laboratiu amb les administracions i associacions de la ciutat.


La contribució de VINCLE a l’estudi de CareNet permetrà optimitzar els recursos de què disposen els agents socials per a una comunicació efectiva i apropiada amb la població i per enfortir la capacitat de resposta de les comunitats veïnals davant d’un futur episodi d’emergència de risc químic. Mesures destinades a la prevenció d’uns fets que, tot i que requereixen tota la nostra atenció, desitgem que no tornin a produir-se.



Per a més informació:






Comments


Ancla 1
bottom of page