top of page

L’escola, porta d’entrada a la comunitat

Article d'opinió redactat per Anna Sánchez Fita, tècnica de VINCLE a la Xarxa Tallers amb Famílies de Salt i publicat el 17-10-24 a Social.cat



Quan una família arriba de nou al territori, arriba sense vincles i sense coneixement de l’entorn on s’ha establert. I, sovint, el primer contacte amb aquesta nova realitat el tenen a través de l’escola. Però quin és l’abast de l’escola com a agent acollidor? I què pot aportar a les famílies que inicien una nova etapa en un entorn diferenciat del d’origen?


Els centres educatius són una de les portes d’entrada pels infants i adolescents nouvinguts, però ho són també per al seu nucli familiar. Esdevenen espais de socialització, relació i aprenentatge, tant entre iguals com entre els adults que en formen part. Com a porta d’entrada, desenvolupen una funció d’apropament i coneixença del nou entorn. És per això que és molt rellevant l’acompanyament a la creació d’aquests espais entre famílies.


Un espai facilitador d’aquestes trobades són les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA). Aquests espais promouen i generen no només beneficis per l’èxit educatiu dels seus infants i adolescents, sinó que també afavoreixen la possibilitat de crear una xarxa relacional, que permeti a les famílies nouvingudes acostar-se al territori i obrir-se a les diferents possibilitats que aquest ofereix.


A més de les trobades que es generen a través de l’AFA, que permeten enfortir la vinculació d’aquestes famílies nouvingudes, és important que es puguin cobrir diferents necessitats que, sovint, van entrelligades amb aspectes relacionals. Aquestes necessitats tenen a veure amb l’aprenentatge de la llengua i amb els enllaços amb la comunitat. Resulta difícil poder vincular-se amb els altres si hi ha una impossibilitat manifesta de comunicar-se i no participem en l’entramat social.


És d’aquesta manera com la comunitat educativa, juntament amb el suport i la participació de les entitats de l’àmbit social, pot respondre a les primeres necessitats de les famílies nouvingudes, amb espais on es genera un entorn amable, segur i recollit, per mitigar l’impacte que suposa arribar a un territori nou i, sovint, amb maneres de socialitzar-se, de relacionar-se i de comunicar-se molt diferents de les pròpies.


Amb projectes com la Xarxa Tallers amb Famílies, ubicada al municipi de Salt i gestionada per la nostra entitat, donem resposta a la pregunta formulada a l’inici, ja que promovem i creem espais de cohesió i acollida dins els centres educatius, on l’aprenentatge de la llengua catalana i el coneixement de l’entorn hi juguen un paper fonamental. Les famílies accedeixen a la formació i, paral·lelament, estableixen relacions amb altres agents i famílies del municipi i, d’aquesta manera, sorgeixen noves sinergies entre totes les persones involucrades.



Comments


Ancla 1
bottom of page