Aquest mes de novembre VINCLE ha posat en marxa un nou projecte d’intervenció comunitària a la zona oest de Figueres, que convergirà amb el conjunt d’accions en l’àmbit socioeducatiu que la nostra entitat està desenvolupant actualment al veïnat. Aquest programa, finançat per l’Ajuntament de Figueres, serà vigent fins a finals del mes de desembre i incidirà en aspectes com la creació d’espais de participació per a les dones i joves del barri de Sant Joan, la inclusió del poble gitano en la comunitat i l’elaboració d’una diagnosi de necessitats del col·lectiu a la zona oest de Figueres.
La proposta d’intervenció comunitària que VINCLE planteja amb aquest projecte posa especial èmfasi en la perspectiva intercultural i de gènere, a través d’un model d’acció social fonamentat en l’apoderament, la innovació, la formació, la participació i el treball en grup. Aquest enfocament multidisciplinari s’ha establert tenint en compte les necessitats d’un entorn socialment complex i heterogeni.
El primer dels objectius de la intervenció, el treball amb dones i joves, es canalitzarà a través d’espais de coneixença i participació. Les tècniques socials de VINCLE han planificat una sèrie de tallers pensats per acollir fins a una seixantena de dones del veïnat, en grups de quinze participants, amb un criteri de treball en la diversitat.
Aquestes activitats, per a les quals s’han escollit temàtiques que puguin ser de l’interès de les usuàries (maquillatge, perruqueria, cura de la pell, massatges, etc), permetran aprofundir en l’autoconfiança, el sentiment de pertinença al grup i l’apoderament. Amb la creació d’aquests espais de coneixement mutu s’obre la possibilitat d’abordar qüestions de caràcter més íntim i personal que poden aflorar entre les dones participants.
El segon objectiu, la inclusió del poble gitano en la comunitat, preveu la creació d’una exposició fotogràfica amb la participació del col·lectiu d’ètnia gitana que viu al barri. D’aquesta manera, i mitjançant una proposta que uneix disciplines com la fotografia, la lectoescriptura o les noves tecnologies, es donarà veu a les persones participants per fomentar la visibilitat i sensibilització de la realitat cultural i social dels barris, vista des dels seus propis ulls i expressió artística.
Aquesta intervenció té un caràcter marcadament participatiu i comunitari, ja que seran les mateixes persones participants les que, assessorades en les sessions de preparació i desenvolupament del projecte, triaran els conceptes, idees i enfocament que volen plasmar en aquesta mostra de fotografies.
El tercer i darrer objectiu preveu la integració del treball amb el col·lectiu d’ètnia gitana per enriquir la diagnosi de la realitat social de la zona oest de Figueres que VINCLE està desenvolupant a través del seu actual programa d’intervenció socioeducativa.
Aquesta contribució ha de permetre conèixer la situació de la població gitana del barri de Sant Joan de Figueres i les polítiques que els afecten. L’objectiu d’identificar la situació actual de la població és poder disposar d’elements que orientin accions i polítiques locals, és a dir, formular noves propostes que s’adeqüin a la realitat i es responguin amb precisió a allò que s’intenta transformar.
Comments