Article d'opinió redactat per Laura Rascher Salla, tècnica de VINCLE al Servei de Primera Acollida de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i publicat el 17-07-24 a Social.cat
Perquè els nostres municipis siguin realment un espai d’acollida, lluny de perpetuar la discriminació i la desigualtat, és important construir vincles des de la comprensió i la cura. Cal posar les persones al centre, amb l'objectiu d'acompanyar-les en el procés de guanyar autonomia i independència i esdevenir una ciutadania participativa i agents socials rellevants.
Els serveis de primera acollida treballen en aquest sentit, proposant un conjunt d’actuacions i recursos destinats a persones nouvingudes per facilitar la seva integració. Ofereixen formació en competències lingüístiques bàsiques, en coneixements laborals i de l'entorn, així com informació sobre drets i serveis disponibles. Aquest itinerari d’acollida és fonamental a l’hora d’acompanyar a les persones nouvingudes.
La Llei 10/2010, del 7 de maig, d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya va crear i regular aquests serveis amb la finalitat de “promoure l'autonomia i la igualtat d'oportunitats, i també remoure els obstacles que ho impedeixen a causa, principalment, de la manca de competències lingüístiques bàsiques i el desconeixement de la societat i de l'ordenament jurídic, amb l'objectiu de fer efectiu el principi d'igualtat i assolir una major cohesió social”.
Les entitats socials, gràcies a la seva especialització en aquest àmbit, juguen un paper fonamental en la seva gestió. Faciliten la creació de vincles sòlids i significatius entre la comunitat local i les persones nouvingudes. A més, la detecció de les necessitats, desafiaments i el seu marc jurídic i social possibiliten un acompanyament integral i adaptat, mitjançant un suport personalitzat i centrat amb la persona, de la mateixa manera que es fomenta la relació, la integració i el sentit de pertinença al territori.
Les professionals d’aquests serveis construïm un espai de trobada en el qual l’acollida és bidireccional, on el reconeixement i l’apropament és mutu, on es fan equilibris entre la vessant humana i la vessant tècnica del procés d’acollida. És evident que un model d’acollida establert per llei, unes línies de treball ben definides i una base administrativa que formalitza aquest procés, permet que els serveis de primera acollida funcionin correctament, ja que la llei marca unes directrius que han de seguir tots els serveis de primera acollida dels municipis.
Ara bé, el model d'acollida que desenvolupen entitats com VINCLE va més enllà i busca especialitzar-se i adaptar-se tant a les característiques específiques del municipi receptor com a les necessitats individuals de la persona nouvinguda, així com a les característiques i motius dels fluxos migratoris del moment. Aquest enfocament integral cerca no només facilitar la integració sinó també assegurar una benvinguda amable i immediata per part de la societat d'acollida.
Tanmateix, aquest lligam que s’estableix entre la persona de referència i les persones ateses és la clau per poder a dur a terme tota aquesta tasca. L’enfocament cap a la persona promou un entorn de convivència i cohesió social, totalment essencial en aquest procés.
També és cabdal la feina de les professionals del sector, que atenem persones que fugen de la violència, de la inseguretat, de la pobresa, que acompanyem en els processos de reagrupament familiar i en els itineraris formatius d’acollida, que van des de l’aprenentatge de la llengua fins a mòduls de coneixement de l’entorn i de la cultura d’acollida. Per tot això, és imprescindible que aquest sigui un entorn segur per a tothom, que s’hi creï un ambient que afavoreixi el diàleg, l’apropament, la confiança i el reconeixement.
Gràcies a aquest caràcter integrador dels serveis de primera acollida i al treball de les seves professionals, es pot potenciar l’arrelament al municipi de les persones nouvingudes. Amb la coordinació entre serveis locals, l’administració pública i les entitats i associacions socials i culturals, s’aconsegueix obrir portes i brindar noves oportunitats per a totes aquestes persones.
Comments