· La mostra és un recull d’inquietuds aportades per l’alumnat de cinc instituts de Salt, vinculades a l’assetjament, la inseguretat o el consum de substàncies tòxiques als carrers
· A partir del treball de diagnosi, s’ha organitzat diverses reunions amb l’administració local i els agents del territori per abordar conjuntament aquestes temàtiques
El programa Tarda Oberta de VINCLE va inaugurar el passat 25 d’abril l’exposició “Què hi passa als carrers de Salt” al Casal Cívic Les Bernardes de la localitat gironina. La mostra inclou un recull de dibuixos i escrits sorgits a partir de dinàmiques treballades amb l’alumnat de cinc instituts de Salt. A través de l’expressió artística, reflecteixen les problemàtiques dels i les joves als espais públics de la localitat i les seves propostes de millora. Fruit d’aquesta diagnosi s’ha organitzat un grup de treball amb diferents agents de l’administració local i agents del territori per donar resposta a les demandes identificades.
Aquesta exposició és la conclusió a un treball de gairebé un any de durada en què les tècniques del programa Tarda Oberta, Berta Carreras i Roger Bigas, han volgut posar sobre la taula la visió dels i les joves de Salt respecte a temàtiques com l’assetjament, la seguretat o el consum de substàncies tòxiques als espais públics. Alumnes dels instituts Vallvera, Salvador Espriu, Salvador Sunyer, Pompeu Fabra i Fedac Salt van participar en aquestes dinàmiques, que van permetre als i les joves expressar les seves preocupacions sense cap limitació.
En la primera d’aquestes sessions es va demanar que l’alumnat, organitzat en grups de 4-5 joves, plasmessin en un full la seva percepció dels carrers de Salt. A partir d'aquesta dinàmica van identificar-se qüestions com l’assetjament (tant entre joves com per part d’adults), la percepció d’inseguretat en algunes zones poc il·luminades del municipi o la denúncia pel consum de substàncies estupefaents al carrer. En la segona de les trobades, es va demanar a les participants llistar els serveis i equipaments de la localitat destinats a les persones de la seva edat que coneixien, alhora que aportaven idees per a nous projectes adaptats a les seves necessitats i interessos.
Els tallers proposats, que en un inici tenien l’objectiu de fer una diagnosi del grau de satisfacció i motivació del jovent del poble i la recollida de demandes d’aquest sector d’edat molt concret (15-16 anys), va aconseguir detectar un seguit de problemàtiques de gran rellevància. És per aquest motiu que es van incloure en un informe redactat i traslladat a la regidoria d’Acció Social de Salt per tal d’organitzar un grup de treball en xarxa amb l’Administració Local i els diferents agents del territori, que abordés aquests conflictes. L’enviament d’aquest informe va concretar-se en dues reunions de treball: Una amb els serveis socials bàsics i especialitzats de Salt i una altra amb diferents regidories municipals, la policia local i els Mossos d’Esquadra.
L’exposició “Què hi passa als carrers de Salt”, que es pot visitar fins al dia 25 de maig, ha esdevingut una eina per conèixer la visió dels i les joves de Salt des del seu propi punt de vista i sense cap mena de censura. És una exposició que tracta àmbits com el gènere, la inseguretat ciutadana, les addiccions o la manca de serveis públics únicament a través dels seus ulls. I paral·lelament, ha esdevingut un primer pas cap a la coordinació dels diferents estaments locals per tal d’incidir en la resolució de totes aquestes problemàtiques.
Comments