Com vetllar de forma comunitària pel benestar i les cures a les persones grans? Aquesta premissa és l’element central del projecte Comunitats Positives que s’ha posat en marxa des del passat mes de desembre a Manlleu. El programa, impulsat per l’Ajuntament de la localitat, dissenyat per Suara Cooperativa i gestionat per VINCLE, pretén detectar les problemàtiques que impacten sobre la població de més edat i cercar solucions creatives i imaginatives que involucrin tota la comunitat.
A Catalunya hi ha al voltant de 340.000 persones majors de 65 anys que viuen soles (segons dades d’IDESCAT del 2020). Aquesta dada ens fa pensar en el grau de soledat i aïllament social que moltes d’aquestes persones estan patint, sobretot a partir de la pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüències socials, psicològiques i econòmiques.
Comunitats Positives és una experiència pionera que busca crear una xarxa de suport per a totes aquestes persones, amb la participació ciutadana com a eix principal. Una eina que vol explorar noves metodologies en l’àmbit de les cures mitjançant la figura del teixit comunitari del barri. El seu objectiu és crear un entorn col·laboratiu de treball i innovació de diferents entitats, comerços, prestadors de serveis i ciutadania per tal de desenvolupar nous serveis per a les persones grans dependents i accions de formació enfocades en la seva atenció comunitària.
El projecte s’ha començat a implantar als barris de Baix Vila i Dalt Vila de Manlleu, dos nuclis amb un alt percentatge de gent gran que viu sola. L’itinerari consta de quatre fases, de les quals la primera ja està en fase de finalització. Aquest pas inicial s’ha concentrat en el mapeig i posterior informe de recursos comunitaris del territori.
Mitjançant entrevistes coordinades per tècniques de VINCLE, s’ha contactat amb els agents ciutadans cridats a formar part de la Comunitat Positiva, identificant les problemàtiques que, segons ells, tenen una incidència més acusada en la gent gran. Per tal de definir més acuradament aquests àmbits, s’han separat en quatre blocs: seguretat, salut, formació i comunitat.
En un segon estadi, previst entre els mesos de febrer i març, es procedirà a la conceptualització i desenvolupament tècnic del projecte, tenint en compte les dades recollides en la primera fase. En darrer lloc, una tercera fase durant el mes d’abril consolidarà el prototipatge definitiu de la iniciativa.
VINCLE participa en la gestió del projecte com a entitat amb una llarga trajectòria en l’àmbit de la intervenció comunitària i com a coneixedora de la realitat del municipi, fruit de la seva presència en diversos serveis i programes socials a Manlleu. La contribució de la nostra entitat en el projecte pilot Comunitats Positives suposa una nova oportunitat d’incidir en la cura i el benestar dels col·lectius en situació de més risc d’exclusió, com la gent gran que viu sola, a través d’una experiència pionera i transformadora.
Comments