top of page

Veïnat Actiu impulsa la formació d’una xarxa de suport i empoderament amb mares d’alumnes a Manlleu


Les dones participants a la sessió realitzen una dinàmica amb fils que simbolitza la creació d'una xarxa de suport mutu


· La primera sessió formativa va donar a conèixer els recursos que ofereix el programa i va ajudar a detectar les necessitats, preocupacions i peticions de les participants


· La bona acollida de l’activitat obre la porta a realitzar noves trobades per tal de consolidar un grup de treball estable


L’escola Puig-Agut de Manlleu és un equipament públic situat al barri de l’Erm, un emplaçament clau de la ciutat osonenca. És en aquesta comunitat on es concentra el major nombre de persones d’origen migrant que viuen a la població, generant un entramat social de gran multiculturalitat. És lògic doncs, que l’alumnat del centre educatiu reflecteixi aquesta diversitat. I també que el grup de mares assistents a la sessió formativa que van organitzar el passat 27 de gener les nostres companyes del programa Veïnat Actiu comparteixi aquesta procedència, essent la major part dones d’origen marroquí juntament amb dones d’origen xinès.


Parlem exclusivament de dones perquè Veïnat Actiu és un programa gestionat per VINCLE que treballa amb les comunitats veïnals del barri, però que alhora presta especial atenció al col·lectiu femení, treballant per a la seva integració social i el seu empoderament. L’activitat que van organitzar a l’escola Puig Agut va respondre a aquests objectius, doncs va donar a conèixer la tasca i els recursos que el programa pot oferir a les participants i elles van compartir les seves necessitats, preocupacions i vivències personals amb les responsables del projecte.


La sessió formativa amb el grup de mares d’alumnes va permetre a les tècniques comprendre la seva situació personal i el seu grau d’integració en la comunitat. La reunió va desenvolupar-se entorn als conceptes de l’escolta, la reflexió i les habilitats interpersonals, fomentant un ambient de coneixement i suport grupal.


Aquest grup de dones ja disposa regularment d’un espai de trobada amb l’educadora social del centre. Algunes d’elles també participen d'un taller d'apoderament de la dona migrada, que s’ofereix des de l’escola i que persegueix el doble objectiu d’aprendre català i de prevenir la violència de gènere.


En aquesta ocasió però, les dues tècniques de VINCLE van voler aportar noves dinàmiques, adreçades a ubicar el seu rol a la comunitat i a reflexionar sobre la necessitat de teixir xarxes de suport mutu. Totes les assistents van seguir amb interès els continguts proposats a la sessió i hi van participar activament, exposant com és la seva rutina diària, la seva unitat familiar i la seva comunitat veïnal, alhora que hi proposaven canvis o millores. Aquests testimonis van proporcionar dades a les tècniques de Veïnat Actiu per elaborar una primera diagnosi a partir de les diferents experiències narrades.


El balanç de l’activitat és molt positiu. La bona acollida de la iniciativa obre la possibilitat de realitzar més sessions i trobades de periodicitat mensual, amb la col·laboració de l’escola Puig-Agut, per tal de consolidar un grup de treball que pugui desenvolupar més àmpliament temàtiques com la gestió emocional, la resolució de conflictes o el foment de la convivència ciutadana i veïnal.

Comments


Ancla 1
bottom of page