top of page

VINCLE reuneix més d'una cinquantena de professionals en una jornada per abordar la soledat no desitjada



Ahir, dijous 19 de desembre, es va celebrar la jornada en línia “La soledat no desitjada i la cura des de la comunitat”, organitzada per VINCLE – Associació per la Recerca i l’Acció Social en el marc del programa Veïnat en Xarxa. La jornada, que va comptar amb 54 persones inscrites procedents de diferents entitats i administracions, va tenir una excel·lent acollida i participació, consolidant-se com un espai de reflexió i intercanvi d’experiències en l’àmbit de les cures i el suport comunitari.


Una jornada per analitzar i debatre entre professionals


L’acte va arrencar amb una benvinguda a càrrec de Sílvia Durany, Directora Executiva de VINCLE, que va posar en valor la importància de la cura comunitària per abordar la soledat no desitjada.


A continuació, Gemma Sánchez, coordinadora del programa, va presentar l’equip de Veïnat en Xarxa i els principals objectius del projecte, destacant el treball en xarxa amb els diferents agents del territori.


Un dels moments clau de la jornada va ser la presentació dels resultats de l’Observatori de Veïnat en Xarxa, a càrrec de les tècniques Andrea Meana, Azahara Marzo i Clara Camins. Aquestes dades, recollides durant set mesos d’intervenció en una desena de municipis catalans, van posar de manifest com la soledat afecta persones de diferents entorns, intensificant-se en situacions de vulnerabilitat econòmica i problemes de salut mental.


Després d’una breu pausa, Laura Coll Planas, professora i investigadora de la UVIC-UCC, va oferir la ponència “Les múltiples cares de la soledat”. Coll va reflexionar sobre com la soledat pot afectar totes les etapes de la vida, des de la infància fins a la vellesa, i va subratllar la influència dels entorns urbans i rurals en aquest fenomen.



La jornada va culminar amb la taula rodona “Soledat no desitjada: els reptes de futur”, que va comptar amb la participació d’Isabel Simó (Creu Roja), Jessica Cantos (Ajuntament de Tarragona) i Dolors López, presidenta d’una comunitat veïnal que ha participat al programa. Durant el debat, es va destacar la importància del treball coordinat amb els diferents agents del territori i es va reivindicar el paper de les comunitats com a espais de suport mutu i convivència.


L’acte va concloure amb unes paraules de Mireia Rovira, responsable de l'àmbit d'Intervenció amb Comunitats Veïnals de VINCLE, que va agrair la participació i va reafirmar el compromís de l’entitat amb la cura comunitària.


Un espai de reflexions i experiències compartides


Durant la taula rodona, Dolors López va compartir la seva experiència personal, explicant com el suport del seu veïnatge va ser clau per superar una situació de conducta suïcida. Aquesta intervenció va posar de manifest la necessitat de recuperar els lligams entre veïnes per combatre la soledat i millorar la qualitat de vida de les persones.


També va reflexionar sobre com la soledat està lligada a la salut mental, l’estructura de les ciutats i pobles, i les desigualtats socials, afectant especialment les persones en situacions de vulnerabilitat econòmica.


Agraïment a la participació


Des de VINCLE, agraïm l’interès i la implicació de totes les professionals que van participar en la jornada, així com el seu compromís envers un tema tan rellevant com la soledat no desitjada. Aquesta bona acollida reafirma la predisposició de l’entitat en el futur desenvolupament d'iniciatives i activitats que fomentin el treball en xarxa i la cooperació entre els diferents agents vinculats a l'acció social.


Sobre Veïnat en Xarxa


El programa Veïnat en Xarxa, finançat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, aposta per combatre la soledat no desitjada des de l’atenció personalitzada, l’acompanyament i la sensibilització comunitària. Aquest projecte s’emmarca dins les línies d’actuació de l’Oficina de la Gent Gran Activa de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària. La jornada celebrada ahir ha estat un pas més en la missió de VINCLE d’acompanyar persones i enfortir comunitats.

コメント


Ancla 1
bottom of page